Dijital Dönüşüm Olgunluk Analizi Örneği

yazan Gülay Savaş

Olgunluk Analizi

Bir çeşit Dijital Dönüşüm Laboratuarı olan ürünümüz, dijital dönüşüm yolculuğuna başlayacak ya da ilerleyen her şirket için bir kaynak niteliğindedir.  Kurumların dönüşümü  için iş süreçlerini ölçümleyen, teknoloji kullanım ve ihtiyaçlarını belirleyen bir endeks tasarımı yapılmış ve konuları ölçümlemede kullanılan soru seti hazırlanmıştır.

Dijital Dönüşüm Olgunluk Ölçme Testi üç temel amaca hizmet etmektedir:

  1. Dönüşüm ihtiyacını tespit etmek
  2. İhtiyacın karşılanıp karşılanmadığını takip etmek
  3. Dönüşümün yarattığı faydayı ölçümlemek

Soru Setleri Hakkında

Yurtdışında ve Türkiye’de yapılan çalışmalarda, aşağıdaki ana alanlar değerlendirme yapılacak kriterler olarak belirlenmiştir.  Birinci aşamada, bu başlıkların altındaki 101 sorunun işletme tarafından yanıtlanması beklenmektedir:

Strateji, Liderlik, Değişim

A. Strateji (10 Soru)

B. Liderlik ve Değişim Yönetimi (9 Soru)

Süreçlerde Dijitalleşme

C. Ürün Geliştirme (3 Soru)

D. İçeri Lojistik, Planlama ve Üretim (10 Soru)

E. Pazarlama, Satış ve Müşteri Deneyimi Yönetimi (34 Soru)

F. Dışarı Lojistik (6 Soru)

Ürünlerde Dijitalleşme

G. Ürünlerde Dijitalleşme (6 Soru) 

Kültür ve Organizasyon

H. Organizasyon (6 Soru)

I. Kültür (7 Soru)

BT Altyapısı

J. Bilgi Teknolojileri (10 Soru)

Strateji, Liderlik, Değişim kriteri altında, karar alma yöntemleri, birimler arası iş birliği, strateji geliştirme yöntemi, dijitalleşme stratejisi, çalışan gelişim ve eğitimleri, bilişim teknolojisi yapılanması ve veri kullanımına ilişkin hususlar sorgulanmaktadır. Bu hususları sorgulayan tüm soruların olası cevapları, beş seviyede belirlenmiştir. Kavramsal olarak böyle bir seviyelendirme sisteminin her kriterde farklı karşılıkları vardır.

Süreçlerde Dijitalleşme kriteri altında, Ür-Ge ve Ar-Ge yapısı, İnovasyon faaliyetleri, ürün özelleştirmesi gibi hususlar satış, pazarlama, sipariş, bayilik, müşteri verisi ve satış sonrası hizmetler, planlama ve ihtiyaç gereksinimi, planlama, tedarik, stok, depo ve sevkiyat hususları gibi konular irdelenir, bunlara ilişkin seviyelerin karşılıkları verilir.

Ürünlerde Dijitalleşme altında ürünlerin dijitalleşmesi ve üründen toplanan veriye ilişkin yeni ürün ve hizmet yaratılması gibi hususlar sorgulanır.

Kültür ve Organizasyon kriteri altında, organizasyon durumu, iletişim, ilişki vb. hususları sorgulanmış ve bunlara karşılık seviyeler belirlenmiştir.

BT Altyapısı başlığı altında gelişen teknolojiye uyum, risk yönetimine hazırlık gibi durumlar irdelenmiş ve ayrıntılandırılmıştır.

ikinci aşamada ise, 99 adet KPI sorgulaması yapılmaktadır. 

Ölçemediğimiz şeyi yönetemeyiz!

ilkesinden hareketle, cevaplanamayan KPI’lar kurum içinde ölçümlenemeyen, dolayısıyla yönetilemeyen süreçlere denk gelmektedir. Bu da işletmelerdeki bilgi entegrasyonu eksikliğini göstermektedir.

Dijital Dönüşümden önce akıllı şirket haline gelmeliyiz!

Yani bilgi entegrasyonunun olduğu, gerçek zamanlı veri sağlayan akıllı iş zekâsı raporları yardımıyla da sürekli bütünleşik veri akışının olduğu ve  ileriye yönelik analizlerin  kolaylıkla yapılabildiği bir şirket olmak.

Üçüncü ve en son aşama ise 120 adet açık uçlu soru seti ile yapılan analiz çalışması.

İkinci ve üçüncü aşamada yapılan analizlerin çıktıları Dijital Dönüşüm Yol Haritasını beslemektedir.

Örnek Dijital Dönüşüm Olgunluk Analizi dosyasına bakmak için DDOO Olgunluk Analizi Örnek Raporu – Demo tıklayın.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Kabul Et Devamı

Privacy & Cookies Policy

    Çalışan Sayınız:

    Hizmet: